De ‘cloud’

De ‘cloud’… Het zou de titel van een spannende thriller kunnen zijn. Niets is echter minder waar. Het is de meest recente en onomkeerbare ontwikkeling op softwaregebied. Wat is er aan de hand en waarom is dat voor u als gebruiker van software relevant?


On premise
Ik zal eerst het kader schetsen van het voor dit blog gekozen onderwerp. Traditioneel zijn organisaties gewend standaard software aan te schaffen, of voor de organisatie specifiek op maat gemaakte software te laten ontwikkelen. Deze software wordt vervolgens op de binnen de organisatie aanwezige hardware (pc’s, servers) geïnstalleerd (dat noemen wij ‘on premise’, op locatie). De organisatie betaalt een eenmalige aanschaf en/of ontwikkel fee en vervolgens een jaarlijks onderhoudsbedrag, dat jaarlijks vooruit wordt gefactureerd en alleen jaarlijks, maar minimaal 3 of soms 6 maanden van tevoren kan worden opgezegd. U als klant bent dus met gouden kettingen gebonden. Een bijkomend nadeel van deze situatie is dat je als organisatie erg afhankelijk bent van het eigen systeembeheer, die de software moet installeren en het netwerk operationeel moet houden.

Hosting
Nu is het voor veel organisaties veelal financieel niet interessant om één of meer full time systeembeheerders in dienst te hebben en worden externe systeembeheerders als duur ervaren. Hier is door de ICT branche op ingespeeld met het concept hosting. Bij hosting wordt de IT functie binnen een organisatie uitbesteed (‘outsourcing’) aan een daartoe gespecialiseerde IT dienstverlener, die in staat voor de continue beschikbaarheid van hardware(servers) en software. De klant staat de gehoste software via internet ter beschikking. Voordeel is dat er lokaal niets hoeft te worden geïnstalleerd op de te gebruiken pc’s, laptops en/of tablets en dat de software applicaties (standaard en/of bedrijfsspecifiek) in principe overal waar internet beschikbaar is, gebruikt kunnen worden. Nadeel is dat de hosting provider zelf veelal speciaal voor haar klanten hardware en softwarelicenties aanschaft en relatief hoge initiële kosten maakt om de voor de organisatie in te richten computeromgeving operationeel te krijgen. Dientengevolge is de looptijd van de hostingcontracten normaliter 3 jaar of langer. De hosting provider heeft er vervolgens belang bij de servers zo lang mogelijk (>3 jaar) operationeel te houden, want dat vergroot zijn brutomarge. Hosting neemt een hoop zorg uit handen. U als klant betaalt voor dat gemak echter een hoge premie.

‘Cloud’
Nu komen wij aan op het feitelijk onderwerp van dit blog: de ‘cloud’.

Inmiddels zijn er enkele wereldwijde aanbieders van hosting diensten, die een zodanig schaalvoordeel hebben dat de nadelen (hoge kosten) van traditionele hosting zijn verdwenen. De kosten van hosting zijn bij deze wereldwijde aanbieders relatief gezien verwaarloosbaar. Denkt u hierbij aan Amazon Web Services of Rackspace. Amazon bijvoorbeeld, kent u waarschijnlijk als eerste en ’s werelds grootste online boekenwinkel. Inmiddels bevat de internetwinkel van Amazon een veel uitgebreider assortiment en realiseert Amazon jaarlijks miljarden dollars omzet. Om deze wereldwijde logistieke operatie te kunnen uitvoeren, moest Amazon investeren in enorme datacentra. De capaciteit van deze centra werd maar gedeeltelijk benut (u kunt zich voorstellen dat er rond de feestdagen sprake is van extreme piekbelasting). Daarom kwam Amazon op de gedachte een 2e business case te ontwikkelen: het beschikbaar stellen van haar datacentra aan derden. Zo is Amazon uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste aanbieder van ‘cloud’ diensten. Data opslag en processorcapaciteit worden door het schaalvoordeel voor zeer geringe bedragen aangeboden.
Ook bij Microsoft is ingespeeld op deze ontwikkeling.

Wij bij Qics, maken al enige tijd naar volle tevredenheid gebruik van Microsoft Azure als platform om onze software te ontwikkelen en te hosten. Voor u als klant heeft dat als voordeel dat u nog slechts met extreem lage hosting kosten te maken krijgt (Microsoft brengt maandelijks slechts een gering bedrag in rekening voor data opslag en het feitelijk gebruik van processor capaciteit) en dat u direct, online kunt beschikken over onze software (zowel standaard als door ons ontwikkelde maatwerk software, waaronder koppelingen en systeemintegraties). Er hoeft niets meer bij u op locatie te worden geïnstalleerd en u beschikt altijd over de meest recente versie van de software. Wij als softwareaanbieder kunnen alle gemaakte verbeteringen direct doorvoeren. Er is dus geen sprake meer van periodieke releases en/of updates, maar van ‘continuous improvement’. De kosten van uw systeembeheer nemen significant af (feitelijk vervalt een belangrijk deel van uw hardware kosten en systeembeheer) en de software wordt door u gehuurd tegen maandbedragen, met een maandelijkse mogelijkheid tot opzeggen. Dus niets geen meerjarige verplichtingen meer.


De ‘cloud’ is dus geen thriller, maar een feel good story.. :)

Wij bij Qics, leggen momenteel de laatste hand aan onze nieuwste generatie software. Uiteraard voor gebruik in de ‘cloud’. De naam van deze software is QicsMilestones. Houdt u onze website en nieuwsbrieven de komende maanden in de gaten!

Bent u zelf van plan om (onderdelen van) uw huidige software naar de cloud te migreren? Wij helpen u graag met het maken van de business case en de uitvoering.




Tags: Accountancy
Gratis proberen  De beste oplossing voor het plannen, schrijven en factureren van uren.

Blijf op de hoogte

Volg QicsMilestones

Niet overtuigd of niet het juiste moment? Wij publiceren regelmatig inspirerende blogs over efficiënter plannen, uren registreren en factureren. Laat je e-mailadres achter en je krijgt twee keer per maand een mailtje van ons!

Bezoekers vonden ons via

Branche-keuze

Momenteel ziet u content voor de branche
Accountancy