Datagedreven werken kan om verschillende redenen interessant zijn voor accountancybureaus. Door je kantoor te sturen op basis van feiten en cijfers in plaats van intuïtie, kom je tot een betere besluitvorming. Bovendien kunnen inzichten in trends leiden tot nieuwe kansen en innovaties. Tegelijkertijd vereist datagedreven werken ook een andere manier van denken en een investering in de juiste tools, zoals Power BI. In dit blog vertelt Larissa Borghuis, Business Intelligence Consultant bij Qics, wat Power BI is en waarom het waardevol kan zijn voor organisaties die datagedreven werken op hun eigen tempo willen verkennen.
Power BI, wat is het?
Veel mensen zien Power BI slechts als een krachtige visualisatietool, maar het omvat veel meer dan dat. Het visualiseren is slechts het topje van de ijsberg. Wat BI-ontwikkelaars allemaal kunnen met Power BI om data te structureren en te verwerken, bevindt zich onder het oppervlak. Eddy Plasier, directeur bij Qics, definieerde het treffend in een eerder blog: Microsoft Power BI helpt organisaties om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen, te transformeren, te controleren en te analyseren, om die vervolgens te visualiseren in interactieve dashboards met sprekende grafieken, tabellen, landkaarten en workflows. Het is een fascinerend instrument waar veel meer achter schuilgaat dan je wellicht denkt wanneer je een rapport voor je hebt liggen.
Power BI als selfservicetool
De gemiddelde accountant is geen volleerd BI-ontwikkelaar, dat spreekt voor zich. Maar met de juiste datamodellen tot je beschikking, kun je ook zonder enige technische kennis heel goed rapporten en visualisaties creëren. Daarom zitten in QicsMilestones een aantal standaardrapporten, die direct beschikbaar zijn. Dit selfservicemodel hebben we ontworpen om datagedreven werken voor iedereen toegankelijk te maken, ook als je de expertise niet hebt of als je simpelweg geen tijd en zin hebt om je in Power BI te verdiepen. Wie een klein beetje met een computer uit de voeten kan, kan ook een Power BI-rapport in elkaar klikken. Zo kun je door een aantal velden te selecteren, eenvoudig een tabel of grafiek samenstellen van bijvoorbeeld de top 10 klanten waarvoor nog onderhanden werk open staat. Het enige wat je dan nog nodig hebt, is iemand die de rapporten kan interpreteren. De vooraf gedefinieerde set rapporten is al behoorlijk uitgebreid en voldoet aan de behoeften van de meeste van onze klanten. Ik vind het heel mooi om te zien hoe veel mensen steeds een stapje verder durven te gaan zodra ze hebben ervaren hoe eenvoudig het is. Ze beginnen met onze selfservice-rapporten, maar stapje voor stapje gaan ze meer geavanceerde rapporten maken. Zo kun je bijvoorbeeld de eigen huisstijl toepassen, eigen bedrijfslogica toevoegen aan het model of het model uitbreiden met extra databronnen. Dat laat wel zien hoe toegankelijk en veelzijdig Power BI kan zijn, ook voor mensen zonder diepgaande technische kennis.
Ontwikkelingen in Power BI en gegevensanalyse
Het nieuws staat bol van berichten over kunstmatige intelligentie (AI) en dat is in de wereld van Power BI en gegevensanalyse niet anders. Afgelopen mei introduceerde Microsoft haar nieuwste ster aan het firmament: Copilot, de nieuwe AI-assistent die vanaf eind van dit jaar geïntegreerd zal zijn in alle Microsoft 365-oplossingen. Dat gaat ook in Power BI ongetwijfeld veel veranderen. Tot op heden moeten BI-ontwikkelaars diepgaande kennis hebben van een speciale taal, bekend als DAX (Data Analysis Expressions). Copilot kan de drempel om zelf aan de gang te gaan met DAX en measures toe te voegen aan het model verlagen. Copilot zal niet alleen ontwikkelaars helpen, maar gaat ook waardevol zijn voor financiële professionals die zelf rapporten willen opstellen. Hoe het er precies uit gaat zien, weten we nog niet, maar deze innovatie zal het proces van gegevensanalyse en rapportage absoluut gaan vereenvoudigen.
Laagdrempelig aan de slag met data
De drempel om met Power BI aan de slag te gaan, ligt heel laag. Zelfs als je niet de interne expertise of middelen hebt om een volledige BI-omgeving op te zetten, kun je profiteren van onze standaardset rapporten. Zodra wij de koppeling tot stand brengen, heb je direct toegang tot waardevolle inzichten. Natuurlijk is de kwaliteit van je data van essentieel belang, want hoe goed je model ook is, als de invoer niet klopt, zal de uitvoer dat ook niet doen. Maar met hoogwaardige gegevens en een goed gestructureerd standaardmodel kun je betrouwbare en waardevolle rapporten genereren. Waar je vroeger maar moest vertrouwen op je onderbuikgevoel of dagenlang met Excel-spreadsheets aan het worstelen was, is het nu een kwestie van een druk op de knop. Op die manier kun je met minimale inspanning maximale inzichten verkrijgen, en kun je vol vertrouwen de eerste stappen zetten op weg naar datagedreven werken.
Geïnspireerd?
Nieuwsgierig wat Power BI voor waarde kan toevoegen voor jouw kantoor? Hulp nodig bij het bouwen van datamodellen? Neem contact met ons op.
Benieuwd naar onze andere blogs? Volg dan onze LinkedIn-pagina.